A vízcsapból is az folyik, hogy mennyire fontos és szükséges a bemelegítés az edzés előtt és a nyújtás az edzés után. Ám valahogy mégis feledésbe merül a bemelegítés fontossága és a nyújtás, gyorsan letudjuk a napi penzumot, a kötelező mozgást, és már robogunk is tovább megfelelő bemelegítés és levezető nyújtás nélkül. Pedig nem egy szükséges rossz dolog, hanem a szervezetünknek igenis szüksége van rá mindenképp! Én sem írhatok ettől eltérő dolgot Nektek, csak ezt. A bemelegítés és a nyújtás létfontosságú! Túlsúly esetében pedig hatványozottan igaz ez a megállapítás.

Mire a bemelegítés célja?

A bemelegítés indokolt dolog és aligha pótolhatod utólag vagy a következő edzésen. Elmulasztásával a sérülések nagyobb számú előfordulását kockáztatod. Egy jól bemelegített izomzat nehezebben húzódik meg, az ízületek is könnyebb mozgásra lesznek képesek. Tulajdonképpen felkészíti a testet az utána következő mozgásra, a nagyobb igénybevételre. A bemelegítés növeli a hatékonyságot, már azáltal, hogy nem a nulláról kezdesz el egy erős, hatékony izommunkát. De emellett is számos jótékony hatása van. Az átmozgatás hatására az ízületekben lévő folyadék termelése nő, így csökken a súrlódás, nem válik fájdalmassá az edzés és a mozgás után sem fognak nyikorogni, csikorogni az ízületeid. Ha az izom nincs rendszeresen átmozgatva, a túlsúly is jelentős, és hirtelen megterheled azt, akkor az ízület sérülékennyé válik, nagy eséllyel valamidet meghúzod, kibicsaklik, fájni fog. Az edzést megelőző átmozgatás megindítja a vérellátást, a vérkeringést meggyorsítja és így a szív, tüdő munkáját is lassan, de elkezdi növelni. Megemelkedik a pulzusod, a testhőmérsékleted, fokozódik a légzésed, javul a mozgáskoordinációd is, de fokozatosan, nem hirtelen.

A kíméletesen megkezdett mozgás nemcsak a testedre van jótékony hatással, hanem az agyra, és kitartásodra is. Ha azonnal beleveted magad az edzésbe, mindenféle felvezető nélkül, könnyebben elfáradsz és hamar abba is fogod hagyni. A bemelegítés lélekben felkészít a Rád váró mozgásra is.

Bemelegítés túlsúly esetén

Ha mérsékelt vagy kicsit nagyobb túlsúlyt cipelsz magadon, akkor a kifejezetten Neked szóló tanács így hangzik. A bemelegítés gyakorlatsorozata általában mérsékelt nyújtó hatású blokkból, keringést fokozó blokkokból és izom-jellegű blokkból áll, esetedben jóval elnyújtottabb időtartamúnak kell lennie az ízületek óvatos, finom nyújtását és az izom tónusának optimalizálását célzó blokknak. Magyarul, döntő többségben a bemelegítést óvatos nyújtások, körzések, lassú hajlítások, alacsony intenzitású lazító gyakorlatok tegyék ki. A túlzott intenzitású keringést fokozó blokk mérsékelten végezendő, szigorúan figyelembe véve az edzettségi állapotod és magának az edzésnek a gyakorlatait is.

A nyújtás elengedhetetlen

Az edzés és bemelegítés mellett a nyújtás is egy olyan, el nem hanyagolható formula, mely nélkül nem lesz elég hatékony az edzésed, továbbá könnyebben sérülhetsz is. Ha végeztél az edzéssel, semmiképp se blicceld el a nyújtást sem. Hálás lesz érte minden izmod, meglátod. A nyújtást tulajdonképpen azért nem edzés előtt végezzük, mert a hideg izmokat nem szabad nyújtani, mikroszakadásokat, húzódás okozhat. Pár szabályt tarts be vele kapcsolatban. A nyújtás akkor jó, ha még nem éri el az erős fájdalom szintet. A fokozatosság elvét tartsd be mindig. A nyújtani kívánt izom mindig izolált legyen, azaz a test többi izma laza legyen, csak a nyújtani kívánt legyen feszes. Az antagonista, más szóval a mozgást végző izmokkal ellentétesen működő izomcsoportra is el kell végezni mindig. És végezetül utánmozgás nélküli legyen a nyújtás. Nyújtás után már ne edz rá más izmokra sosem.

Viszont a jócskán igénybevett, az edzés hatására összezsugorodott, tömörült izmok megdolgoztatására kiváló a nyújtás, de csakis edzés után. Elkerülheted általa az izomlázat és az izomgörcsöket is, illetve nagyon jó levezető. Közben lelassul a szíved, a pulzusod, a légzésed, kikapcsolsz, lenyugszol, így a megfelelő hatékonyság után kellemesen fogod érezni magad egy jó kis mozgás után. Soha ne hagyd ki egyiket sem, ha vigyázni szeretnél az egészségedre és tényleg hatékonyan szeretnél edzeni!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük