Ha valamilyen korlátozás miatt bezár az edzőterem, nem szabad pánikolni! Megfelelő körülmények között az otthoni edzés is jó megoldás, csak kicsit nehezebb a kivitelezése. Azt javaslom, hogy semmiképp se hagyd abba a rendszeres sportot! Viszont jó, ha megfogadod pár tanácsom a témában!

Otthoni edzés okosan

Rengeteg otthon elvégezhető gyakorlat van, amit érdemes csinálni, és már nagyon sok, izgalmasabbnál-izgalmasabb, a neten fellelhető edzés videó kerül fel, érhető el. Illetve számos segédeszközt tudsz bevonni az otthonodban is a napi mozgásba. Élj hát a lehetőséggel!

Viszont azt tartsd szem előtt, hogy én, személy szerint, a személyi edzést tartom a legelőnyösebb mozgásformának. Ez a hitvallásom is. Azzal, hogy csak is Rád figyelek, kiemelkedően jó eredmények érhetőek el, emellett a személyre szabott edzésterv kiküszöböl minden sérülésveszélyt, megterhelést, túlterhelést.

Online edzésvideók

Tényleg nagyon jók a neten található edzésvideók, nem is ellenük szeretnék felszólalni, de nem személyre szabottak, hanem egy általános egészségi, fittségi szinten lévő embernek készülnek. Túlsúlyosak, kevésbé fitt, vagy bármilyen mozgásszervi, egészségügyi betegségben szenvedő ember esetében még kockázattal is járhat a random kiválasztott videóra való otthoni torna. Olykor többet árthatunk vele, mint amennyit nyerünk. Az edzésvideók egyik nagy hátránya, hogy nincs meg a kontroll, az ellenőrzés, a számonkérés és a motiváció sem. A megfelelő testtartástól a légzésen át a helyes kivitelezésig nincs, aki leellenőrzi, jól csinálod-e. Mielőtt beleveted magad egy jónak tűnő mozgásvideóba, pörgesd át, hogy valóban neked való-e, vagy kérd ki egy szakember, esetleg az edzést készítő véleményét is. Gondolok itt arra, hogy milyen intenzitású az edzés, mennyire gerinc vagy térdkímélő az adott gyakorlatsor, megvan-e a kellő magyarázat hozzá. Hogyan, mennyire érthetően mutatja-e be a gyakorlatokat a videó, illetve ki az, aki semmi esetre se végezze a mozdulatsort, videót. Emellett számtalan videó nem tér ki arra a fontos dologra, hogy edzés előtt melegíts be és a végén nyújts le mindenképp, amiről ebben a cikkemben is írok, miért annyira fontos.

A konditermeseknek, a „gyúrósoknak” most szintén nagy érvágás ez a bezárás, de nekik sem kell kétségbeesniük, mert megfelelően összeállított, akár szabad testsúlyos gyakorlatokkal szuperül szinten lehet tartani az addig elért eredményeket, sőt fejlődni is lehet.

Gondoljuk át az otthoni edzés mikéntjét

Az otthoni edzéshez sokszor nem kell sem videó, sem eszközök, csak egy kis tér. Viszont ha eszközöket használnánk mégis, győződjünk meg arról, hogy szakszerűen kezeljük, nem balesetveszélyesek-e ránk nézve. Mint ahogy a videóknál és otthoni edzésterveknél, itt is fontos annak felmérése, hogy elég edzettek vagyunk-e hozzá és nem okozunk magunknak vele semmilyen sérülést sem.

Legyünk nyitottak!

Pozitív hozadéka a lezárásnak egyedül az, hogy olyan edzésformákat is kipróbálhat az ember, amik korábban eszébe sem jutottak volna. Ez a fajta változás, az újítás, a környezetre és a mozgásformára vonatkozóan is, még mentálisan is jótékonyan hathat mindenkire. Mivel kiszakít az eddigi komfortzónából, nyitottabbá válunk, és később könnyebben birkózunk meg a változásokkal, kihívásokkal. Adhat egyfajta új lendületet az edzéseinknek. Lehet, hogy ez bullshitnek hangzik, de én hiszek ebben.

Bátran nézelődj, keress változatos videókat, próbálj ki több mozgásformát is!

Személyi edző szerepe

Azoknak, akik pedig éppen most kezdenének mozogni, teljesen a nulláról kezdik, ott mindenképp személyi edző felkeresését javasolnám otthoni edzéshez is, aki online felméri az állapotot és személyre szabott edzéstervet dolgoz ki, edzésvideót készít, vagy bármilyen formában segít elindulni. Tehát aki eddig semmilyen formában nem mozgott, ne most készüljön lefutni a Maratont, vagy ne álljon neki egy másfél órás, nehezített edzésnek első alkalommal. Rettentően sérülésveszélyes és a kezdeti kedvet is elveszi, ha nem úgy sikerül, ahogy várta az ember. Nemcsak egy kiadós izomlázat lehet összeszedni így, hanem rándulást, ficamoz, húzódást, izomgyulladást is! Egy életre elveheti a kedved bármilyen mozgástól egy nagyobb sérülés!

Ingyenes 30 perces konzultációra van lehetőséged nálam is. Kérj tanácsot, mielőtt belevágsz!

Hogy miért oly fontos, hogy most, bezáráskor is, hogy mozogjon az ember? Miért nem szabad abbahagyni hirtelen az eddig rendszeres mozgást?

Nos. A rendszeres mozgáshoz hozzászokott a tested, az ízületek, az izmok. Ha egy-két alkalmat kihagysz, az még nem olyan látványos visszaesést eredményez, de hosszútávon rögtön érezni fogod a hatását. Hamarabb kifulladsz, nem tudod terhelni a tested annyira, mint korábban. Már egy egyszerű lépcsőzéstől is nehezebben kapkodod majd a levegőt. Kevesebb súlyt fogsz tudni cipelni. Hamarabb megfájdul a hátad, a derekad, a térded és bizony az ízületeid is fájni fognak a hirtelen edzésmegvonástól. Az erőnléted, a fittséged leereszt, mint a lufi, az eddig megdolgozott izommal egyetemben. A tested elpuhul. Nehezebben kezdesz majd bele bármibe is. Fáradt leszel és enervált. Az agyad sem úgy fog fogni, ahogy kellene.

Egyszóval edz otthon is! Kérj segítséget, ha kell!

Kategóriák: Mozgás

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük