Fogyás kávéval? De csak ha ezt betartod

kávéfogyasztás okosan
kávéfogyasztás okosan

Ne gondold azért, hogy a kávétól le lehet fogyni. Mi köze akkor a témához? A fogyás kávéval csak akkor működik, ha a megfelelő módon iszod. Így viszont megelőzheted, hogy évi 7 kilogram felesleg kússzon fel rád.

Kávézz okosan!

Te hogy iszod a kávét? Feketén? Tejjel és cukorral? Ahányan vagyunk, annyiféleképpen isszuk ezt a remek nedűt. Egyszer naponta, kétszer, vagy akár többször; sokunk számára jelent a kávézás kikapcsolódást, énidőt, feltöltődést, ízélményt, megszokást, vagy akár csak egy gondolatnyi szünetet a rohanásban.

Ebben a cikkben nem arról fogok írni, hogy a kávézás jó vagy nem jó, kinek mennyi a javasolt vagy káros. Az, hogy maga a koffein kire hogyan hat, és hogy egyes hormontípusoknak ellenjavalt-e, ebbe nem szeretnék belemenni, mert egyrészt ez személyenként változhat, másrészt több mondatom kezdődne azzal, hogy „állítólag…”, meg hogy „úgy tanultam, olvastam stb…”. És különben sem célom senkit leszoktatni a kávézásról. Ellenben az nagyon is lényeges, hogy mivel egészítjük ki azt a csésze feketét. Olyan rejtett kalóriákat fedek fel, amivel esetleg ezidáig nem is számoltál. Ha eddig azt gondoltad, hogy a kávéval elfogyasztott tejet figyelmen kívül hagyhatod, mert olyan elenyésző mennyiségű, akkor nézd meg ezt a táblázatot.

Napi két kávé magas zsírtartalmú tejjel fogyasztva (1-1 dl-vel) éves szinten akár 5 kiló pluszt is jelenthet, ha nem számolunk vele. Durva, mi?

Fogyás kávéval? Kell bele édesítő?

Az egy teáskanál kristálycukor is bizony szépen összeadódik, napi két kávé esetén az felesleges 46 kalóriát jelent, ami éves szinten 2 kiló plusz! (Egy kis szösszenet a cukorról: A cukor egy olyan finomított vegyület, ami a természetben nem fordult elő soha, ezért a szervezet nagyon nehezen birkózik meg vele, főleg akkora mennyiségben, ahogy azt mi észrevétlenül ételeinkkel, desszertjeinkkel fogyasztjuk. Az édes íz erősebb függőséget okoz, mint a heroin, ugyanis dopamin elválasztást okoz, ami boldogság érzést kelt.

A cukor mindamellett, hogy a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért sok esetben felelőssé tehető, egyik fő öregítő ételünk is. Amikor a cukor a szervezetünkbe zsírral vagy fehérjével találkozik, olyan végtermékeket hoz létre, melyek sejtszinten károsítják a testünket, ráncosodást, ízületi bántalmakat okozva, azaz öregítve. És hogy ennek mi köze van a testsúlyvesztéshez? Nos, az idős test jobban ragaszkodik a zsírokhoz, és amikor a szervezetben valami nem a legjobban működik, az energiákat nem a zsírégetésre használja a szervezetünk, hanem renoválásra. 

A méz közel sem tartozik az okosabb választások közé, tömege miatt 1 teáskanál dupla annyi kalóriát tartalmaz. Emiatt napi két kávé 1-1 teáskanál mézzel már 4 kiló felesleget is jelenthet számunkra.

Vegyünk egy általános példát, ahol emberünk napi két kávét iszik 3,5%-os tejjel, 1-1 dl-t belelöttyintve, 1-1 teáskanál cukorral. Ez éves szinten 7 kiló fölösleget jelenthet, ha nem veszi figyelembe. De fordítsuk meg! Éves szinten 7 kilótól tudna megszabadulni elvileg, ha elhagyná a tejet és a cukrot a napi két kávéjából (minden más tényező változatlansága esetén).

Amit még számításba kell venni, az az, hogy a kávé vizet von el a szervezettől. Ezért a bevitt folyadék mennyiségét is növelni kell, ha kávézol. A szervezetben minden mindennel összefügg, a megfelelő hidratáltság szükséges az egyensúlyhoz, így ahhoz is, hogy hatékony és tartós legyen a fogyás. Erről és az életmódváltás lépéseiről részletesen is olvashatsz Súlyos Utazás című könyvemben.

Csatlakozz exkluzív Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Légy részese az EGYéleted világának, hogy tudatosan urald az egészséged. Kattints a gombra!

Megjegyzések

Még nincs hozzászólás. Miért nem indítod el a vitát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük