K2-vitamin

Az előző részben olvashattál a kalcium nevű ásványi anyagról, miszerint mértéktelen pótlása a csontritkuláson alig-alig segít, ellenben növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Hiába szedünk mellé D-vitamint. Mivel ugyan a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ami egy ideig kering a vérben, de aztán szépen lerakódik az érfalakra. Az utóbbi pár évben bizonyítottá vált, hogy a kalcium csontba épüléséhez az szükséges, hogy a K2-vitamin aktiváljon egy fehérjét, ami fogja a kalciumot, és odacibálja a csontokhoz. A K2-vitamin szedése aktív védelmet jelent a csontritkulás, a szív- és érrendszeri és egyéb lágyrészek (pl. vesék) meszesedésével szemben. Hiánya pedig szerepet játszik többfajta rák kialakulásában. Sajnos természetes forrásból szinte lehetetlen biztosítani a napi adagot, így pótolnunk kell.

E-vitamin

Nem feltétlenül fontossági sorrendben, de a következő legyen az E-vitamin, mely egy zsírban oldódó vitamin. Erős antioxidáns, azaz csökkenti az öregedési folyamatokat, oxigénnel látja el a szervezetet, fokozza az állóképességet. Értágító és alvadásgátló hatású. Védi a tüdőt a levegőszennyeződés okozta káros hatások ellen. Mérsékli a fáradságot. Gyorsítja a sebgyógyulást, az égési sebek gyógyulását, gátolja a hegesedést. Csökkenti a vérnyomást, valamint enyhe vízhajtó hatású. Enyhíti a lábizom görcsöket. Javítja a nemzőképességet és termékenységet. Nagyon fontos vitamin, minden szerv tárol belőle. Javasolt napi mennyiség 400 NE. A búzacsíra, brokkoli, spenót, kelbimbó, tojás, gabona magvak természetes forrásai az E-vitaminnak.

A B-vitaminok családjába sokan tartoznak, nézzük melyek ezek.

A B1-vitaminról jó tudni, hogy a felesleges mennyiség a szervezetből kiürül, nem raktározódik, pótlásáról naponta gondoskodni kell. Nagyon kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre, enyhén vízhajtó hatású. Elősegíti a növekedést, az izmok és a szív normális működését befolyásolja. Ezenkívül segíti a szénhidrátok emésztését.

Természetes forrásai: élesztő, hántolatlan rizs, zabliszt, amerikai mogyoró, sertéshús, tej, zöldségfélék.

B2

A B2-vitamin egészségesen tartja a bőrt, hajat, körmöt. Mérsékli a szem kifáradását, javítja a látást. Fontos szerepet játszik a fehérjék, a szénhidrátok és a zsiradékok anyagcseréjében. Megtalálható a tejben, májban, vesében, élesztőben, sajtban, zöldfőzelékekben, halban, tojásban.

B6

Magas fehérjetartalmú étrend esetén megnő a szervezet B6-vitamin igénye. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzésében. Biztosítja az aminosavak és zsírok felszívódását. Enyhíti a hányingert, enyhe vízhajtó hatású. Csökkenti az izomgörcsöket, kézzsibbadást, és a végtagok ideggyulladását. A sörélesztő, búzacsíra, búzakorpa, belsőségek, káposzta, marhahús, tej, tojás természetes forrásai.

B12

A vörösvértestek képzését és regenerálódást a B12-vitamin segíti elő. Fokozza a növekedést és az étvágyat, növeli a szervezet energiáit. Egészségesen tartja az idegrendszert. Biztosítja, segíti a fehérjék, szénhidrátok és zsiradékok anyagcseréjét. Javítja a koncentrációt és az egyensúlyozó képességet. Marhahús, máj, sertéshús, tojás, tej, sajt fogyasztásával tudunk természetes forrásból ehhez a vitaminhoz jutni.

B15

A B15-vitamin meghosszabbítja a sejtek élettartamát, segíti a regenerációt (különösen a májat regenerálja), és gyorsan elmulasztja a fáradságot. A vér koleszterinszintjét is csökkenti, ezenkívül véd a levegőszennyeződés okozta ártalmakkal szemben. Enyhíti az asztmás tüneteket, fokozza az immunválaszokat. Természetes módon a búzacsíra, sörélesztő, hántolatlan rizs, tökmag, szezámmag fogyasztásával juthatunk a B15-vitaminhoz.

B17

Ugyan a B17-vitamint az USA egyes tagállamaiban rákellenes szerként említik, ám cianid tartalma miatt mérgező lehet, így napi 3 g-ot meghaladó mennyiséget nem ajánlott és érdemes szedni.

Biotin

A biotin nélkülözhetetlen a normális zsír és fehérje anyagcseréhez. Nemcsak az izomfájdalmakat enyhíti, de csökkenti az ekcémát, valamint szedése megakadályozhatja a haj őszülését, a kopaszság elleni küzdelemben is jó hatást értek el vele. Megtalálható a dióban, gyümölcsben, sörélesztőben, marhamájban, tojássárgájában, belsőségekben, tejben, rizsben.

Kolin

A zsírok és a koleszterin gyorsabb felhasználását a szervezetben elősegíti a kolin. Azon ritka anyagok egyike, mely képes áthatolni a vér-agy gáton, ezáltal védve az agyat, közvetlenül táplálva az agysejteket. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Javítja az emlékezőképességet és a koncentrálást. Nyugtató hatású, és az Alzheimer-kór kezelését is támogatja. A májban segíti a toxikus anyagok méregtelenítését. A tojássárgája, szív, zöld levelű főzeléknövények, élesztő, máj, búzacsíra mind tartalmazzák.

Folsav

A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzésében, ezáltal megakadályozhatja a vérszegénység kialakulását. Elősegíti a fehérje anyagcserét, véd az ételmérgezések és bélparaziták ellen. Fájdalomcsillapító hatása is van. Érdekes módon a haj őszülését is késlelteti. Sportolóknak és kismamáknak dupla dózisban javasolt biztosítani a napi mennyiséget. Természetes forrásai a sötétzöld levelű zöldségek és főzeléknövények, sárgarépa, élesztő, máj, tojássárgája, tök, bab, sárgabarack.

Inozitol

Fontos szerepet játszik az agysejtek táplálásában az inozitol. Csökkenti a koleszterinszintet és a test zsírtartalmát, mivel közreműködik a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjében. Enyhe nyugtató hatású. A sörélesztő, máj, grapefruit, búzacsíra éppúgy tartalmazzák, mint a belsőségek, káposzta és a mogyoró.

Niacin

A niacin hiánya negatív személyiségváltozásokat idézhet elő. Nélkülözhetetlen az összes nemi hormon (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron), továbbá a kortizol, a tiroxin és az inzulin szintéziséhez. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer egészséges működéséhez. Fontos az emésztőrendszer egészséges fenntartásához is. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Növeli a szervezet energiáit a táplálék megfelelő hasznosítása révén. Csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet. Segít megszüntetni a migrénes fejfájást, valamint egészségesebb bőrt kölcsönöz. Természetes forrásai a máj, húsok, sörélesztő, búzacsíra, hal, tojás, avokádó, datolya, füge, szilva.

A különböző B-vitaminokat érdemes B-komplex formájában szedni, min. 50-100 mg-t naponta.

Haladjunk tovább az ásványi anyagokkal

A vas szükséges a vörösvértestek, a mioglobin és bizonyos enzimek keletkezéséhez. Elősegíti a növekedést, fokozza az ellenálló képességet. Sajnos a szervezetbe juttatott vas csupán 8%-a szívódik fel, és jut el a véráramba. Akik sok kávét isznak, valószínűleg rontják a vas felszívódását a szervezetükben. Megtalálható a belsőségekben, kagylóban, őszibarackban, parajban, vöröshúsban, tojássárgájában, osztrigában, mogyoróban, mandulában, dióban, babban, spárgában, zabpehelyben.

Jód

Szervezetünk jódtartalmának 2/3-a a pajzsmirigyben raktározódik, és annak egészséges működését befolyásolja. Segíti szabályozni anyagcserénket, élénkíti a szellemi tevékenységet. Hatással van a haj, a köröm, a bőr egészségére. Hiánya testsúly-gyarapodást, energia szegénységet idézhet elő, illetve dekoncentráltsághoz vezethet. A hal, tenger gyümölcsei, moszatok, algák, főzelékfélék, eper, retek, szilva, tej, hagyma mind tartalmaznak jódot.

Króm

A húsban, brokkoliban, kagylóban, rákban, sörélesztőben megtalálható króm az inzulinhoz hasonlóan közreműködik a szénhidrát anyagcserében. Segít a fehérjék optimális felhasználásában. Elősegíti a növekedést, csökkentheti a magas vérnyomás, a szívbaj és a cukorbaj tüneteit.

Cink

A cink irányítja, ellenőrzi az anyagcsere folyamatokat, az enzimrendszer működését, biztosítja a sejtek épségét. Férfiaknál tesztoszteron javító, ezért számukra 40 év fölött szinte kötelező szedni (50 mg/nap), nőknek elegendő 20-25 mg. A körmön megjelenő fehér csík cinkhiányra utal.

Szelén

Az E-vitamin és a szelén szinergista hatásúak, együttesen erősebb a hatásuk. A szelén fontos antioxidáns anyag, mely erőteljesen gátolja a szabadgyökök károsító hatását. Lassítja a szövetek öregedését, segít megőrizni azok rugalmasságát. Közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, és védelmet nyújt bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. Megakadályozhatja a fejbőr korpásodását. Javítja a férfiak termékenységét. Természetes módon megtalálható a búzacsírában, tonhalban, hagymában, paradicsomban, brokkoliban.

Kálium – Nátrium

A nátriumionokkal együtt a káliumionok szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát, normalizálják a szív ritmusát. A káliumionok a sejtek belsejében, míg a nátrium a sejten kívüli térben van jelen nagyobb koncentrációban. Amennyiben a nátrium-kálium egyensúly eltolódik, zavart szenved az ideg-és izomműködésünk. A kálium segíti a tiszta gondolkodást, mivel oxigént juttat az agyba. Közreműködik a vérnyomás csökkentésében. Segít a test salakanyagainak kiürítésében és az allergia kezelésében. Felszívódását gátolja a jelentős koffein fogyasztás. Természetes forrásai citrusfélék, paradicsom, kantalupdinnye, főzeléknövények, banán, napraforgó, burgonya, mentalevél. A kálium adagolására oda kell figyelni, mert túladagolása lassítja a szívverést!

A nátrium nélkülözhetetlen elem az életfolyamatokhoz, bár pótlásról a természetes élelmiszereken kívül ritkán kell gondoskodni. A túl sok nátrium bevitele a káliumionok koncentrációjának csökkenését eredményezheti. A sok nátriumot tartalmazó étrend magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Természetes forrásai: asztali só, rák, répa, belsőségek. A napi 14 g nátrium-kloridot meghaladó adag mérgező lehet, így kerüljük a tartósított húsokat, sózott konzerveket, debreceni kolbászt, löncshúsokat, csökkentsük az ételízesítők használatát (ketchup, chili szósz, szójaszósz, mustár).

Csatlakozz exkluzív privát Facebook csoportomhoz: Egészséges tudatosság – Ember, táplálkozás, mozgás

Olvasd el a cikk első részét is itt


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük